Høydepunkt fra medlemsmøte i Oslo

Mandag 28. januar samlet vi en engasjert gruppe medlemmer til et innholdsrikt medlemsmøte på Youngstorget i Oslo.
Møtet bød på faglig påfyll, innsikt i aktuelle rammebetingelser, diskusjoner om virkemidler for maritim hydrogenutvikling
og viktige workshops om klyngens strategiske veivalg fremover. 

 
 

f.v. Frode Kirkedam(HYDS), Elin Ulstad Stokland (Enova), Elise Caspersen (Zero), Kristian Osnes (Hav Hydrogen) og Håkon Skjerstad (Azane Fuel Solutions)

Dagen startet med en oppdatering fra klyngeadministrasjonen ved Kristin Svardal, hvor hun delte innsikt i klyngens arbeid og prioriteringer for det kommende året, samt vektla betydningen av medlemmenes bidrag i utforming av strategiske satsinger.  
Tore Longva fra DNV tok oss videre med en gjennomgang av hvordan internasjonale og europeiske reguleringer støtter opp om maritim hydrogenutvikling. Han ga en detaljert innføring i IMOs og EUs regelverk og hvilke implikasjoner dette har for bransjen fremover. Enova og Elin Ulstad Stokland presenterte relevante virkemidler for den maritime hydrogennæringen, og ga et innblikk i hvilke støtteordninger som er tilgjengelige og hva som kommer for aktører i sektoren.  

Diskusjon: Er virkemidlene gode nok?  
Elise Caspersen fra Zero ledet en engasjert paneldiskusjon om hvorvidt dagens virkemidler er tilstrekkelige for å stimulere til en raskere overgang til hydrogen i maritim sektor. I panelet deltok Frode Kirkedam (Hyds), Kristian Osnes (Hav Hydrogen), Elin Ulstad Stokland (Enova) og Håkon Skjerstad (Azane Fuel Solutions). Diskusjonen belyste både styrker og svakheter i eksisterende ordninger, samt behovet for mer fleksible og langsiktige støttemekanismer.  

Workshoparbeid

Offentlig sektors rolle i den maritime hydrogenøkonomien
Ingebjørg Harto fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) ga en innsiktsfull presentasjon om hvordan klimakrav og offentlige innkjøp kan skape markeder for leverandører innenfor maritim hydrogen. Hennes innlegg bidro til å skape forståelse for hvordan samarbeid mellom industri og offentlig sektor kan akselerere det grønne skiftet. 

Workshops: Etter lunsj jobbet deltakerne i workshops med sentrale spørsmål for klyngens videre arbeid: 

  • Action plan: Hvordan jobber vi frem mot Stortingsvalget 2025? 

  • Hva er Ocean Hyway Cluster i 20xx? 

  • Grønn Plattform: Fra prosjektidè til realisering, hvor Gry Kolbjørnsen Langbakk fra Innovasjon Norge delte nyttig informasjon om Grønn Plattform-programmet. Deltakerne fikk her anledning til å utvikle og drøfte prosjektideer med støtte fra Innovasjon Norge/Gry.  

Det ble en god samling med faglig påfyll og ikke minst mange innspill fra medlemmene som vi tar med oss i det videre arbeidet.

Takk til alle som deltok! 


 

Karoline J Vågsholm

Communications Manager

+4792055369

karoline.vagsholm@oceanhywaycluster.no
LinkedIn 

 
Previous
Previous

Technical Deep Dive: HAV Hydrogen

Next
Next

Informasjonsmøte om Hyfuel-prosjektet