Nytt støtteprogram fra Enova: Hydrogenproduksjon til maritim transport
Enova styrker satsingen på hydrogen som drivstoff til fartøy, og lanserer et nytt og bedre støtteprogram for å få opp hydrogenproduksjon langs den norske kysten
I desember annonserte Enova en kraftig satsning på hydrogen for produksjon i den maritime industrien. Nå lanseres et nytt støtteprogram hvor Enova mer enn dobler støtten per prosjekt, og øker støttesatsen opp til 80%.
Programmet, «Hydrogenproduksjon til maritim transport 2027», er innrettet for å sikre at produsentene av hydrogen kan få lønnsomhet i sine prosjekter. Søknadsfristen er 5.september 2024.
Enovas ambisjon for programmet er å gjøre hydrogen tilgjengelig til samme pris som fossile drivstoff ved skutesida.
- Det sikrer gjennomføringskraft hos rederne. Samtidig stiller vi strenge krav. Prosjektene kan nå få betydelig støtte, men da kreves det også at de gjennomfører og leverer, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Fakta om «Hydrogenproduksjon til maritim transport 2027»
Støtte til produksjon av hydrogen fra fornybar kraftproduksjon, ment som drivstoff til maritim sektor.
Navnet henspiller på at anleggene kan levere hydrogen til markedet fra år 2027.
Konkurranse om støtte der Norge deles inn tre konkurranseområder etter prisområdene for kraft: Sør-Norge (NO1, NO2, N5), Midt-Norge (NO3), og Nord-Norge (NO4)
Støtte på inntil 80 % av samlede investeringskostnader og maksimalt 500 millioner kroner per prosjekt i konkurranseområde Sør-Norge, og opptil 320 millioner kroner per prosjekt i områdene Midt-Norge og Nord-Norge.
Mål om å kunne gi støtte til minst ett prosjekt i hvert av konkurranseområdene
Søknadsfrist 5. september 2024, og mål om offentliggjøring av tilsagn i god tid før jul 2024
Dette programmet omhandler hydrogen som drivstoff til maritim sektor. Enova har varslet at det vil komme et tilsvarende program for ammoniakkinfrastruktur til maritim sektor i løpet av høsten 2024.
Vil realisere de første verdikjedene innen 2030
Støtteordninger fra 2024
— Vi ser et momentum i bransjen akkurat nå, og det gir oss styrket tro på at vi sammen vil lykkes. Når selskapene nå kan få opptil 80% i støtte både til produksjonsanlegg og fartøy, er det nok enda flere som kan være fremoverlente. Forrige søknadsrunde demonstrerer at mange aktører ønsker å satse, noe som er helt avgjørende for å få dette til, sier Nakstad i Enova.
I løpet av 2027 vil de første anleggene kunne produsere hydrogen til norske fartøy. Med de vil de første fungerende verdikjedene for hydrogen som drivstoff i maritim transport realiseres innen 2030.
I første søknadsrunde for støtteprogrammene, «Hydrogen i fartøy» og «Ammoniakk i fartøy», ble det samlet søkt om støtte til 45 fartøy og et samlet støttebeløp på 4,5 milliarder kroner.
Enovas mål er å realisere de første fungerende verdikjedene for hydrogen som drivstoff i Norge - hvor både produsenter og redere velger hydrogen i konkurranse med de fossile drivstoffene dag for dag, fordi det lønner seg. Samtidig ønsker Enova å få demonstrert teknologi, redusert risiko, utviklet standarder og regelverk som bereder grunnen for en bredere utrulling av hydrogen som klimateknologi på havet etter 2030.
— Bare slik kan vi nå målene om nullutslipp i 2050. Derfor er denne svært omfattende satsingen helt nødvendig for omstillingen av Norge til en sjøfartsnasjon også i lavutslippssamfunnet, avslutter Enova-direktøren.
Les mer om programmet her og meld deg på Enovas søkerwebinar 30. mai kl. 12.00.
Hei! Har du innspill eller tanker på hvordan du ønsker å koble deg opp mot Enova sitt nye støtteprogram? Vi vil gjerne høre fra deg.